Crvik – vinogradi i vinarija

O nama

O nama

Prema dubrovačkom arhivu, Obitelj Crvik živi u Konavlima od 1500. godine kada je poznato da je umro Jakov Crvik. Uzgojem vinove loze obitelj se bavi više stoljeća, no proizvodnjom vina nešto više od 100 godina, točnije od 1897. kada prva generacija vinara obitelji odnosno pradjed Andro gradi svoj vinski podrum, tj. vinicu, kako se u Konavlima kaže.

Druga i treća generacija, sin Rado i unuk Andro nastavljaju proizvodnju te 1958. godine zasađuju vinograd koji i dan danas egzistira.


Vinica postaje središte života obitelji, koja proizvodi vino kroz jedno burno stoljeće da bi se po osnutku države Hrvatske počela ozbiljno baviti proizvodnjom vina, tj. buteljirati vino u boce.

Godine 1993. Andro Crvik, treća generacija vinara u obitelji okreće novu stranicu u povijesti vinarije, te širi proizvodnju i gradi modernu vinariju. Slijedi niz nagrada na raznim natjecanjima diljem Hrvatske.

 

 

Četvrta generacija, sin Petar 2006. godine upisuje Agronomski fakultet u Zagrebu i donosi inovacije u proizvodnji vina, te potiče rebranding vina, te se osvajaju nagrade i na inozemnim natjecanjima.

Vinarija se nalazi u Konavlima, zelenoj oazi nedaleko od Dubrovnika, u pitoresknome selu Komaji smještenom u šumi na brežuljcima između Konavoskog polja s jedne strane i mora s druge strane.

Unutar sela prostiru se mala krška polja širine 100-500 metara, koja se dužinom prostiru od Cavtata do Vitaljine, poznata kao konavoska “crvenica”.

Na svojih 6 hektara vinograda uzgajamo cabernet sauvignon, merlot i plavac mali, a posebno smo ponosni na svoje uspjehe povratka autohtone dubrovačke bijele malvasije i bijele maraštine. 

Budući da je proizvodnja prerasla kapacitete vlastitih vinograda, grožđe se uzima i iz strogo kontroliranog uzgoja od okolnih kooperanata iz Konavala. 

Nagrade i priznanja

 

Za svoja vina vinarija Crvik osvojila je brojne nagrade i priznanja na domaćim i inozemnim natjecanjima.

Neke od nagrada su zlato s pet zvjezdica i titula  za vino tjedna na Vinskim zvijezdama 2015. za vino Villin Ples iz berbe 2011, bronca na IWC London 2015. za to isto vino, te veliki pehar i šampionska nagrada za crna suha i polusuha vina na međunarodnom susretu vinara i vinogradara Sabatina 2017. godine. 

Pomet Plavac mali osvojio je broncu na DWWA 2016. za berbu 2011, za istu berbu je proglašen prvakom crnih vina na 1. nacionalnom ocjenjivanju vina – HGK 2015, za berbu 2012. vino je proglašeno apsolutnim pobjednikom na Dubrovnik Festiwine 2015.  

Tezoro Malvasija 2015. osvojio je srebro na Decanter World Wine Awards u Londonu 2017. godine.