Dubrovačka Malvasija vinarije Crvik našla se na uglednoj listi vina koja su pronašla svoj put “preko bare”.

U vrijeme pandemije koronavirusa i velike ekonomske neizvjesnosti, lijepe poduzetničke priče vrijedne su pažnje više nego ikad. Vinarija Crvik iz Konavala, koja se ponosi stoljetnom tradicijom proizvodnje vina, jedna je od hrvatskih vinarija čija se vina odnedavno uspješno prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radi se o međunarodno nagrađivanom vinu Tezoro ( srebro na Decanteru, srebro na International Wine Challengeu, zlato na Vinistri i Sabatini), dobivenom od autohtone sorte Dubrovačka Malvasija, prve sorte vinove loze koja se spominje u dubrovačkom arhivu u 14. stoljeću.

Velike zasluge za to ima Mirena Bagur, metkovka s američkom adresom i biznis iskustvom, svojevrsna ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u, koja zajedno s mužem Win A. Burkom, serijskim poduzetnikom u informatici, vodi tvrtku Croatian Premium Wine Imports za uvoz i distribuciju vina u SADu. Krenuli su s vinarijama udruge K7 s Komarne, a nedavno dogovorili suradnju i s vinarijama Testament kod Šibenika, Marlais sa Pelješca te vinarijom Crvik, kao prvom konavoskom vinarijom.

Tako se u trgovinama u Masschusettsu te online shopu, koji šalje vina u većinu američkih država, mogu kupiti poznate sorte s juga Hrvatske, kao što su Plavac Mali, Dingač, Tribidrag, Pošip, Babić, Debit i Dubrovačka Malvasija.

U SAD-u su kvalitetna hrvatska vina vrlo dobro prihvaćena, kaže Mirena.

“Poznavaoci i ljubitelji vina u Americi daju prednost kvaliteti, a sve ocjene stručnjaka za kvalitetu koje nam stižu su izvrsne! Mlađe generacije žele čuti nove vinske priče iz cijelog svijeta, pa tu postoji cijela nova kategorija – tzv. Adventure wines, i tu se naša vina odlično uklapaju. U stalnom smo kontaktu sa vinoljupcima i slušamo komentare, tako da već ove godine širimo inventar vina i s drugih hrvatskih vinskih regija.”

Petar Crvik, vinar, kaže kako je ovo izvrsno vrijeme za iskorak:

“Svake godine, u našu vinariju dolaze turisti iz cijelog svijeta. Često nas upravo Amerikanci pitaju mogu li u SAD-u nabaviti naše vino. Drago mi je da su naš trud i autentičnost prepoznati, i iskreno se nadam da će još hrvatskih vinara početi izvoziti, jer to je ogromna prilika za naše vinarstvo.”

Iako Hrvatska i dalje uvozi puno više vina nego što izvozi, trendovi ipak bude nadu: nekoliko godina unatrag smanjio se uvoz, a povećala proizvodnja i izvoz. Inicijative poput ove definitivno mogu pomoći da Dubrovačko-neretvanska županija, ali i cijela Hrvatska, nađu svoje mjesto na vinskoj mapi svijeta.